Zrobiło się ciepło i czas rozpocząć grillowanie. Jak grill to oczywiście mięsko, warzywka, do tego przyprawy i coś jeszcze ;)
Przyprawa o pojemności 200 g opakowana jest w foliową saszetkę z zamknięciem strunowym. Duża. Jest to mieszanka różnych przypraw, która po otwarciu kusi zapachem. Przyprawa nadaje się m.in. do karkówki, żeberek, kurczaka, bejcy do chleba, a także do potrw nie grillowanych.
Wszystko pięknie, ładnie i pysznie, ale....
...dla wrażliwców i miłośników tylko i wyłącznie naturalnych przypraw odpada, bowiem przyprawa zawiera glutaminian monosodowy, który "podobno" nie jest zdrowy. Oto co znalazłam w sieci:
Z jednej strony glutaminian powoduje tzw. syndrom "chińskiej" restauracji. Objawy to: pieczenie w okolicach karku, mdłości, uczucie ucisku w klatce piersiowej, nadmierne pocenie się, zawroty głowy, bóle migrenowe, alergia, astma, osłabienia.
Przegląd licznych badań epidemiologicznych publikowanych w Raif et al., 2000 roku nad negatywnym wpływem glutaminianu sodu na zdrowie wykazały też, że jest on substancją bezpieczną. Powyższe dolegliwości wystąpiły jedynie subiektywnie wyłącznie u osób, które przekonane były o swojej nadwrażliwości na ten związek. Natomiast badania prowadzone w Północnej Karolinie wykazały, że u osób spożywających więcej glutaminianu, znacznie częściej występowała otyłość niż u osób, w których odżywianiu było go mniej. (źródło)
Z drugiej strony glutaminian znajduje się w mleku ludzkim, aby przywiązać nasze dzieci do diety białkowej. Dlatego noworodki karmione naturalnie ciągnie do mleka mamy. (źródło)
Nie wiem jak to naprawdę jest, gdyż nie robiłam żadnych badań naukowych w tym kierunku. Wiem jedno: mi nie szkodzi.
A jak jest u Was?
Przyprawa do grilla i szaszłyków MIKADO
Reviewed by testowaniaczas
on
10:17:00
Rating:
ale mi zrobiłaś ochote teraz na grilla ;)
OdpowiedzUsuńOd czego są patelnie grillowe, żeby zrobić grilla w domu ;)
UsuńCiekawa przyprawa :)
OdpowiedzUsuńI do tego smaczna :)
Usuńja często używam tego typu przypraw do grilla ;)
OdpowiedzUsuńJa też wybieram gotowce ;)
Usuń.... mi raczej też nie szkodzi ;-))
OdpowiedzUsuńTo pewnie jakiś grill w weekend będzie ;)
UsuńTą przyprawę używam od lat. Kiedy pokaże się w sezonie grillowym kupuje kilka paczek i mam ją cały rok - dodaje ją do mięs w ciągu roku. Nam też nie szkodzi glutaminian sodu ;)
OdpowiedzUsuńJa też ją kupuję już kilka lat. Powiem Tobie, że w tym roku jest lepsza niż wcześniej.
UsuńJa to zawsze sama robię mieszanki przyprawy do grila :) jakoś tak mi wygodniej zresztą mój arsenał jest tak duży z przyprawami że nawet skomponuje zioła prowansalskie :)
OdpowiedzUsuńTylko pozazdrościć :)
UsuńLubię takie przyprawy;) a grill i szaszłyki mm mm.... Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńNie znam takiej osoby, która nie lubi grilla ;)
UsuńAle bym zjadła kiełbasę z grilla :D
OdpowiedzUsuńA tego typu przypraw często używamy podczas grillowania :)
do kiełbaski taka posypka pychotka;D
OdpowiedzUsuńja często używam tego typu przypraw do grilla ;)
OdpowiedzUsuńjuż w zeszłorocznym sezonie grillowym nie mogłam kupić tej przyprawy w Lidlu -dajcie znać gdzie ją zdobyć bo bardzo smakowała mojej rodzinie.
OdpowiedzUsuń